Aνάγνωση παρτιτούρας – Chart reading.

Aνάγνωση παρτιτούρας – Chart reading.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθώ λιγάκι με το θέμα  Παρτιτούρες κ διάβασμα, πως τις προσεγγίζω και γιατί πιστεύω ότι κάθε drummer πρέπει να έχει τουλάχιστον μια βασική κατανόηση του τι σημαίνει παρτιτούρα κ φυσικά τα οφέλη.

  • Τι είναι μια παρτιτούρα?

Η παρτιτούρα είναι ουσιαστικά η οπτική αποτύπωση της μουσικής στο χαρτί.

Καταρχήν υπάρχουν πολλών ειδών παρτιτούρες . Όλες εκφράζουν τα θέματα της μουσικής που πρέπει να παιχτεί {Verse Chorus -Bridge κλπ}, κάποιες όμως εκφράζουν και την δομή της φόρμας αναλυτικά γραμμένη.

Κάποιες περιέχουν μέσα, τα θέματα πλαισιωμένα από τα ακόρντα {συγχορδίες} – {συνήθως κιθαριστικές παρτιτούρες}, κάποιες είναι ακόμα πιο αναλυτικές και γράφουν και την μελωδία της φωνής.

Υπάρχουν επίσης και οι καθαρά ρυθμικές, γραμμένες αποκλειστικά για drums που περιέχουν το ρυθμό ή το στυλ μουσικής που «γκρουβάρει» καλύτερα το κομμάτι. Οι drums παρτιτούρες μπορεί να περιέχουν εκτός από τα μέτρα και  το βασικό στυλ/ρυθμό,  και τα fills & breaks. Αυτό που πάντα συμβαίνει όμως στις drum παρτιτούρες, είναι ότι περιέχουν την συνολική φόρμα του τραγουδιού.

  • Πως προσεγγίζω εγώ μια παρτιτούρα.

Η παρτιτούρα για μένα,  όποιας μορφής κι αν είναι ,{μιλάω για μοντέρνα όργανα} αποτελεί έναν απλό οδηγό, έναν οδικό χάρτη του τραγουδιού αν θέλετε. Είτε περιέχει λεπτομέρειες μέσα είτε όχι.{πολλές φορές αντί για την λέξη παρτιτούρα χρησιμοποιούμε την λέξη «οδηγός».

Για να σας το εξηγήσω πιο απλά..αν θέλω να φτάσω από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη, με ενδιαφέρουν οι βασικοί οδικοί άξονες κ κάποιες πόλεις «κλειδιά» που θα μου επιβεβαιώσουν ότι είμαι σωστά στην πορεία μου κ δεν έχω χαθεί. Δεν με ενδιαφέρει αν στην Λιβαδειά έχει ένα ωραίο σουβλατζίδικο ή αν έξω από τα Καρδίτσα έχει ένα ωραίο εκκλησάκι με θέα.

Με αυτό ακριβώς τον τρόπο προσεγγίζω μια παρτιτούρα. Αν είναι γραμμένη από drummer για drummer, και περιέχει το ακριβής παίξιμο του drummer που έπαιξε στο δίσκο ..εννοείται θα ρίξω μια ματιά να δω τι κάνει { συνήθως στα breaks του}.

Θα κρατήσω όμως, ίσως μόνο τον βασικό ρυθμό που χρησιμοποίησε {πολλές φορές δεν συμφωνώ ούτε με αυτό} τα tutti ή kicks και την φόρμα του τραγουδιού {σαν μέτρα μουσικής}. Στη φάση που ειμαι , λίγο με ενδιαφέρει αν ανοίγει το hi-hat στο 8ο μέτρο του Verse ή αν βάζει ένα crash στο τέλος του Chorus.

Αυτό βέβαια είναι ο τρόπος που εγώ προσεγγίζω μια παρτιτούρα {μετά από τριάντα+ χρόνια πάνω στο σετ} και σε καμία περίπτωση δεν το προτείνω σε ένα αρχάριο- intermediate μαθητή.

  • Πώς προτείνω λοιπόν, ένας μαθητής να προσεγγίζει μια παρτιτούρα.

Nα ξεκινήσω γράφοντας ότι η παρτιτούρα για μένα, αποκρυπτογραφεί το 60 με 70% της δουλειάς που πρέπει να γίνει για να βγει ένα κομμάτι.

Αν πέσει στα χέρια μας μια drum παρτιτούρα με τόσες πολλές λεπτομέρειες..η άποψη μου είναι ότι κάθε μαθητής πρέπει να προσπαθήσει να παίξει ότι μπορεί κ ότι καταλαβαίνει μέσα σε αυτή. Αυτή η προσέγγιση ονομάζεται Note for note.

Κάθε παρτιτούρα – κάθε παίξιμο , έχει κάτι να διδάξει έναν  νέο drummer στα πρώτα του βήματα.

Αν όμως δεν καταλαβαίνουμε κάτι, σημαίνει ότι δεν το έχουμε διδαχτεί.

Τι εννοώ.

Πολλές φορές βλέπουμε μια παρτιτούρα 1ου level όπου τα τύμπανα είναι εύκολα αλλά λίγο πριν το τέλος υπάρχει ένα τρίηχο 4ων  που το βλέπουμε κ ξύνουμε το κεφάλι μας.

Τι κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση?

Προσπαθούμε να παίξουμε το κομμάτι μέχρι εκεί κ αν μπορούμε να το «πιάσουμε» αυτό το 3ηχο 4ων  με το αυτί καλώς , αλλιώς το παραλείπουμε. Τόσο απλά. Λειτουργούμε αντίθετα δηλαδή σε αυτή την περίπτωση – προσπαθώντας να “ηχο-ποιήσουμε ” μια εικόνα – ένα σύμβολο που δεν ξέρουμε τι σημαίνει.

Η άποψη μου είναι ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να προσπαθήσουμε να παίξουμε ένα κομμάτι που καταλαβαίνουμε είτε στο σύνολο του είτε σε ένα ποσοστό του, όσο μικρό ή μεγάλο είναι  το ποσοστό αυτό. Η ολοκλήρωση των λεπτομερειών θα έρθει σιγά σιγά μελετώντας κ ανεβάζοντας το Level μας.

  • Τα οφέλη.

Όπως έγραψα στή αρχή, η παρτιτούρα είναι  η οπτική αποτύπωση της μουσικής στο χαρτί. Βλέποντας μια παρτιτούρα μερικές φορές, αφιερώνοντας χρόνο στο να την αποκωδικοποιήσουμε και προβάροντας τη με μια μπάντα , αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο εγκέφαλος αποτυπώνει την φόρμα του τραγουδιού {αφού πλέον είναι εικόνα κ όχι ήχος}..σαν φωτογραφία.

Αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ να μην χρειάζεστε τις άπειρες ώρες προσπαθώντας να μάθετε ένα κομμάτι απέξω. Με λίγα λόγια δεν χρειάζεται να ακούσουμε 1000 φορές ένα κομμάτι για να το αποστηθίσουμε.

Αυτό που διαφοροποιεί τον αρχάριο ή τον εμπειρικό με τον επαγγελματία μουσικό είναι ότι οι επαγγελματίες έχουν συχνά καλή prima vista κ εξίσου καλό chart reading .

Aυτό τους βοηθάει πάρα πολύ να κάνουν την δουλεία {αποτύπωση μουσικής – πρόβα – Live} σε λιγότερο χρόνο κ σε ακόμα λιγότερες πρόβες από τους κοινούς μουσικούς.

Θεωρώ ότι στα προσόντα ενός πραγματικά καλού μουσικού είναι κ η ευκολία γραφής & ανάγνωσης μιας παρτιτούρας..{μαζί με όλα τα υπόλοιπα που κατα καιρούς σας έχω αναφέρει}.

Όπου δείτε λοιπόν δωρεάν παρτιτούρες, κατεβάστε κ μελετήστε τις παιδιά. Γράψτε επίσης τα δικά στα transcriptions. Aυτή η προσπάθεια – επένδυση χρόνου,  θα κάνει στο μέλλον κάποιους μουσικούς να σας λατρέψουν όχι μόνο για το παίξιμο σας , αλλά κ για την ποιότητα κ ταχύτητα συνεργασίας σας μέσα στο studio.

Β. ΜΟΥΛΑΚΑΚΗΣ

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Κλείστε ΔΩΡΕΑΝ μάθημα γνωριμίας τώρα